Een van de beste manieren om je huis warmer te maken, is door het te isoleren. Een van de beste isolatiematerialen is steenwol. Steenwol is namelijk een goedkoop maar prima isolatiemateriaal. Steenwol is in feite gemaakt van een vulkanisch gesteente dat basalt wordt genoemd. Eerst wordt het basalt gesmolten en vervolgens wordt de steenmassa door een unieke verwerkingsprocedure geleid. Steenwolplaten hebben uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en een hoge druksterkte. Daarom is steenwol isolatie ongelooflijk betrouwbaar en zeer geschikt voor een verscheidenheid aan isolatieprojecten. Voordat je de materialen koopt, moet je echter de voor- en nadelen ervan kennen. Dit artikel informeert je over de voor- en nadelen van het gebruik van steenwol als isolatiemateriaal.
Voordelen van het gebruik van steenwol
In vergelijking met andere isolatiematerialen heeft steenwol een aantal voordelen. Het is bestand tegen druk en het is ook geluiddicht. Daarom kan steenwol voor verschillende isolatie taken worden gebruikt. Zo kun je er bijvoorbeeld je vloeren, wanden en trappen mee isoleren. Je kunt er zelfs mee beginnen met je dak isoleren. Rockwool helpt het comfort van je leefruimte te vergroten door warmte binnen en geluid buiten te houden. Bovendien heeft steenwol een hoog smeltpunt. Het betekent dat steenwol brandwerend en dus bijzonder veilig is. Steenwol is ook dampdoorlatend en waterafstotend. Het betekent dat als je het gebruikt, er geen schimmel in je huis zal groeien. Rockwool heeft ook een hoge druksterkte waardoor de platen bestand zijn tegen zware belastingen. Ze zijn ook relatief goedkoper in vergelijking met andere materialen.
Nadelen van het gebruik van steenwol
Hoewel steenwol tal van voordelen heeft, heeft het ook een aantal nadelen. Irritatie van huid, ogen en luchtwegen kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het gebruik van steenwol. Dit komt doordat steenwolvezels vrijkomen in de lucht als je er langere tijd mee werkt. Dit nadeel treft vooral de bouwvakkers, vooral wanneer ze beginnen met het zagen van de panelen. Deze vezels jeuken en irriteren mensen. Daarom krijgen werknemers het advies om beschermende kleding en een mondmasker aan te trekken. Als de steenwol nieuw is aangebracht, kun je hier ook een tijdje last van hebben, in ieder geval totdat het stof niet meer rondvliegt. Je kunt de vezels vervolgens opzuigen met behulp van stofzuigers. Daarna moet je grondig douchen om de vezels van je huid te verwijderen.
Zorg ervoor dat je de meest geschikte steenwolplaten kiest
De dikte van steenwolplaten kan van invloed zijn op de hoeveelheid isolerende waarde die ze bieden. Een dikkere plaat heeft echter niet in elke situatie de voorkeur. Dit komt doordat er enkele toepassingen zijn waarbij een dunnere plaat geschikter zou zijn. Zo kan er niet veel ruimte zijn voor isolatie in het dak of de kruipruimte. Dit betekent dat alleen dunnere steenwolplaten gebruikt kunnen worden. De beste steenwol isolatie kun je bij verschillende bedrijven kopen. De kans bestaat dat je steenwol vindt die zowel goedkoop als van uitzonderlijk hoge kwaliteit is. Vergelijk gewoon de ene leverancier met de andere om de beste prijs te krijgen.