De voor- en nadelen van een open haard

De voor- en nadelen van een open haard

Geen twijfel, dat van de vroegere openhaard werd gezegd dat het een traditionele architectonisch kenmerk van een huis was. Hoewel tegenwoordig het concept niet meer hetzelfde gebleven is, is de vraag is nog steeds hoog. Vandaag de dag hebben openhaarden nog steeds een zeker aantrekkingskracht op ons.

Soorten openhaarden

Openhaarden zijn te verkrijgen in verschillende materialen. De belangrijkste openhaard blijft nog steeds de hout openhaard, al maken zowel de gas openhaarden en elektrische openhaarden een stevige opmars.

De meerwaarde van een open haard

Mensen die eenmaal een open haard hebben willen meestal nooit meer zonder. De gezelligheid die je bekomt door het verbranden van hout in open haarden is nauwelijks te evenaren met alternatieve kachels of verwarmingstoestellen.

Onderhoud van open haarden

Een mogelijk minpuntje van open haarden is het relatief intensieve onderhoud wat erbij komt kijken. Bij het schoonmaken van je open haard kan snel de omgeving vuil worden. Ook kan door het knetteren van de brandende stukjes hout in de haard de nabije omgeving ervan enig vuil te verduren krijgen.

Een open haard plaatsen

Belangrijk bij het plaatsen van een open haard of verschillende open haarden zijn er een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden. Zo is het essentieel dat je de schouw grondig controleert en zorgt dat die zeker voldoende trekt. Anders zal het haardvuur zorgen voor rook in de woning.

Wel of niet voor een open haard kiezen?

Zoals je hierboven wel kunt lezen zitten er veel voordelen maar ook nadelen aan een open haard. Het belangrijkste voordeel is de gezelligheid en de directe warmte. Aan de andere kant vergt het veel onderhoud en is het vaak niet goedkoop. Zeker wanneer je een goedkoop energiecontract met een hoge welkomstkorting hebt. In dat geval kan zelf stoken met hout daar in geen geval tegen op. De warmte is bovendien meer lokaal, en niet geschikt om meerdere ruimtes mee te verwarmen. Het is dus echt voor de liefhebber die misschien zelf op een goedkope manier aan hout kan komen, en die bovendien ruimt heeft op dit ergens zelf op te slaan.

 

Kachel-Haard

Reacties zijn gesloten.