Je opstal verzekeren, waar moet je precies rekening mee houden?

Je opstal verzekeren, waar moet je precies rekening mee houden?

Wanneer je, je als eigenaar van een woning wil laten verzekeren zal je kunnen vaststellen dat dit eigenlijk op twee verschillende fronten dient te gebeuren. In eerste instantie geldt ook voor eigenaars van een huis dat ze net (net als huurders dus) graag hun inboedel zullen willen laten verzekeren. Het gaat hierbij om alles wat niet vast zit aan de constructie van het huis. Echter spreekt het voor zich dat je als eigenaar ook die constructie zal willen laten verzekeren. Daarvoor moet je geen inboedelverzekering, maar wel een opstalverzekering afsluiten. Je opstal verzekeren is van belang omdat je bij verlies daarvan geconfronteerd zal worden met een ongelofelijk grote verliespost. Wil jij hier graag alles over te weten komen? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Waar staat de opstal nu precies voor in de praktijk?

Voor best een groot aantal mensen is het niet meteen duidelijk waar de opstal van een pand nu precies voor staat. Eigenlijk is dit nochtans niet moeilijk uit te leggen. We maken eigenlijk een onderscheid tussen twee verschillende zaken. Het gaat hierbij concreet om:

  • De loszittende zaken in een woning die je kan mee verhuizen;
  • De zaken die vastzitten aan de constructie van het pand;

Alles wat los zit wordt gerekend tot de inboedel van het pand. Daarvoor dient dus een andere verzekering te worden afgesloten. Al hetgeen dat niet los zit en dus met andere woorden bij een verhuis niet meegenomen zou kunnen worden wordt onderverdeeld onder de opstal. Hiervoor geldt dus dat ze onder de opstal verzekeren valt. Let wel, er zijn ook uitzonderingen. Verderop deze pagina wordt bijvoorbeeld duidelijk dat glaswerk als zo’n uitzondering kan worden bestempeld.

Ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten?

Je opstal verzekeren is als eigenaar van een woning niet verplicht. Het hoeft echter geen betoog dat het merendeel van de eigenaars van huizen hier wel degelijk voor kiezen. Het spreekt namelijk voor zich dat de opstal steevast een significante waarde vertegenwoordigt. Het is bovendien op verschillende manieren mogelijk dat er schade ontstaat aan dat opstal. Dit kan het gevolg zijn van een brand, maar bijvoorbeeld ook van invloeden uit het weerbeeld. Wanneer opstal structurele, ernstige schade oploopt kan dat stevige gevolgen hebben. Dit zeker ook op financieel vlak. Ondanks het feit dat je opstal verzekeren dus niet bij wet verplicht is, is het wel sterk aangeraden.

Welke schade wordt er allemaal gedekt aan de opstal?

De informatie uit het bovenstaande stukje heeft het eigenlijk al een beetje aangegeven. Er worden verschillende vormen van schade gedekt bij het afsluiten van een opstalverzekering. Wat dit betreft kan je in de praktijk denken aan de soorten schade zoals hieronder aangegeven:

  • Schade als gevolg van een blikseminslag;
  • Brandschade;
  • Stormschade,
  • Waterschade;
  • Schade als gevolg van hak- en breekwerkzaamheden;
  • Hagelschade;

Voor de bovenstaande soorten schade geldt dat ze altijd gedekt worden. Dit zowel wanneer je ervoor hebt gekozen om een allrisk af te sluiten als wanneer je de voorkeur hebt gegeven aan een extra uitgebreide opstalverzekering. In het laatste geval is het echter zo dat er nog een extra dekking wordt aangeboden waar je aanspraak op kan maken. Meer daarover in het volgende stukje.

Je opstal verzekeren tegen zelf veroorzaakte schade

Je opstal verzekeren met behulp van de allrisk opstalverzekering is reeds behoorlijk interessant te noemen. Op deze manier slaag je er namelijk in om je te wapenen tegen een groot aantal risico’s die zich in de praktijk kunnen laten voelen. Echter is het ook zo dat je ervoor kan kiezen om een extra uitgebreide opstalverzekering af te sluiten. In deze situatie kan je jezelf ook verzekeren tegen schade die je mogelijks zelf gaat veroorzaken aan je opstal. Dit is uiteraard een potentieel interessante dekking, maar het spreekt voor zich dat ze er wel voor zorgt dat je opstalverzekering duurder wordt.

Moet je nog een glasverzekering afsluiten ook?

De opstalverzekering is een behoorlijk uitgebreide verzekering die zoals aangegeven vrij veel schadegevallen dekt aan de constructie van vastgoed. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er mogelijks goed aan doet om te overwegen om nog bepaalde extra verzekeringen af te sluiten. Het gaat hierbij dan concreet om de zogenaamde glasverzekering. Glas is namelijk één van de weinige zaken die tot de opstal worden gerekend die niet standaard zijn meeverzekerd bij het afsluiten van een opstalverzekering. Eventueel zou je dus nog aanvullend moeten afsluiten wanneer je dat wil.

Besparen op je opstal verzekeren? Dat kan met deze tips!

De opstalverzekering is een belangrijke, maar ook vrij dure verzekering. Het spreekt voor zich dat elke eigenaar van vastgoed zich echter graag wil laten verzekeren tegen schade die mogelijks kan ontstaan aan de opstal. Het spreekt evenwel voor zich dat dit wel financieel haalbaar moet zijn. Gelukkig bestaan er toch wel een aantal interessante tips die ervoor kunnen zorgen dat je de kostprijs van je (potentiële) opstalverzekering kan drukken zonder dat er daarvoor moet worden ingeleverd op vlak van dekkingen en zekerheden. Je ontdekt ze hieronder!

  1. Zorg ervoor dat je altijd een opstalverzekering vergelijking uitvoert;
  2. Verzeker je voor een waarde die realistisch is voor het pand in kwestie;
  3. Bedenk bij jezelf of de extra uitgebreide opstalverzekering de meerprijs waard is of niet;

Deze eerste tip is er één die je zeker niet mag negeren. De premie die door verzekeraars in rekening wordt gebracht voor wat een opstal verzekeren betreft kan immers in de praktijk vrij sterk uiteenlopend zijn. Het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking zou er dan ook in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat je direct een mooie besparing kan realiseren.

Voor welke waarde laat je, je opstal verzekeren?

Ga je je opstal verzekeren? Dan zal je er in de praktijk altijd rekening mee moeten houden dat de waarde waarvoor je dit gaat doen aanzienlijke verschillen kan vertonen. Het wordt in de praktijk altijd aangeraden om de waarde waarvoor je de verzekering afsluit te bepalen aan de hand van de zogenaamde herbouwwaarde van het pand. Met andere woorden, is er sprake van een totaal verlies van het pand in kwestie? Voor welk bedrag zou je deze dan terug kunnen heropbouwen? Dit is de realistische waarde die aan de basis moet liggen van jouw opstalverzekering.

Lees hier meer over de betekenis van een opstalverzekering.

Kachel-Haard

Reacties zijn gesloten.