Wat moet je weten voor je hypotheek?

Wat moet je weten voor je hypotheek?

Als je een huis koopt komt daar veel bij kijken. Je moet natuurlijk allereerst een hypotheek afsluiten. Maar ook deze hypotheek is niet zomaar geregeld. Als je een huis koopt moet je ook registratiekosten woning betalen. Dit betaal je als belasting op de bouwgrond of woning die je gaat kopen. De kostprijs van de registratiekosten kan in ieder geval in Belgiƫ verschillen per provincie. Waarom de registratiekosten nou met de hypotheek te maken hebben? Deze kosten horen niet bij de aankoopprijs, dus kan je dit geldbedrag ook niet in je hypotheek opnemen. Je zult dit bedrag dus van je eigen spaargeld moeten betalen, let hier dus goed op!

Een hogere hypotheek, met studieschuld

Een ander ding dat handig is om te weten voor de hypotheek is dat de studieschuld minder zwaar gaat meetellen bij de hypotheek. De afschaffing van de basisbeurs heeft niet veel studenten goed gedaan. Het gevolg hiervan was dat veel studenten ging lenen en enorme schulden kregen. Dit maakte het voor hen moeilijker om een hypotheek aan te vragen. In 2023 gaat dit veranderen. Tot nu toe keken de hypothekers altijd naar het startbedrag van de studieschuld. Vanaf het nieuwe jaar wordt alleen nog maar gekeken naar de actuele schuld van diegene. Als je veel hebt afgelost, is je actuele schuld klein en zul je gemakkelijker een hypotheek kunnen aanvragen. 

Volgend jaar is het jaar om je huis te verduurzamen

Had jij altijd al interesse in het verduurzamen van je huis, maar vond je zonnepanelen te duur? Goed nieuws! In 2023 gaat het btw-tarief van zonnepanelen naar 0%. Je kon al geld lenen als duurzaamheidsinvestering, maar nu wordt het verduurzamen van je huis dus nog aantrekkelijker. Je kan dus meer zonnepanelen krijgen voor dezelfde prijs die dit jaar nog gold. Nog steeds zijn zonnepanelen niet goedkoop, maar je moet het ook zien als een investering. Het zal namelijk de prijs van je energierekening omlaag brengen, omdat je nu zelf gedeeltelijk stroom opwekt. Uiteindelijk zal je zelfs winst maken op de zonnepanelen, al zal dat nog wel even duren. 

Kachel-Haard

Reacties zijn gesloten.