Zo ben je een overstroming te slim af: haal een dompelpomp in huis

Zo ben je een overstroming te slim af: haal een dompelpomp in huis

De overstromingen in het westen van Duitsland, België, Limburg, Luxemburg en Frankrijk in juli 2022 staan bij velen op het netvlies gebrand. Het gaat de geschiedenisboeken in als de duurste natuurramp tot nu toe van Europa. De extreme wateroverlast door zware regenval veroorzaakte voor 46 miljard euro aan schade. 

Bezorgen was niet mogelijk

Inwoners bestelden massaal een dompelpomp om het water uit hun woning te kunnen pompen. Het probleem was dat het door het hoge water het voor bezorgdiensten onmogelijk was om de pompen bij de gedupeerden af te leveren. Woon je in een risicogebied waar het waterpeil hoger dan het gemiddelde ligt? Of in de buurt van een rivier of kanaal die buiten zijn oevers kan treden? Dan is het niet onverstandig om voorbereid te zijn en een dompelpomp in huis te hebben.

Voordelen dompelpomp

Een dompelpomp kan in de volgende situaties goed van pas komen:

●       Leegpompen van kelder en kruipruimtes

●       Leegpompen van ruimtes

●       Leegpompen van putten

●       Leegpompen van tanks / tonnen

Wanneer je een dompelpomp nodig hebt om bijvoorbeeld een kelder leeg te pompen, dan is een vlakzuiger het meest geschikt. Deze pomp laat alleen een laagje water van 1 á 2 mm achter, zodat het makkelijk met een dweil gedroogd kan worden.

Ook kun je kiezen voor een dompelpomp met een vlotter. Deze werken automatisch en beginnen het water weg te pompen wanneer de vlotter gaat drijven, en stopt wanneer de vlotter weer in de beginstand is. Deze pomp is ideaal wanneer je terugkerende wateroverlast hebt.

Voorkomen overstromingen

Zelf kun je ook een aantal maatregelen nemen om overstromingen tegen te gaan. 

  • Koppel je regenpijp af van het riool; zo worden riolen minder belast.
  • Vervang tegels voor groen in je tuin; zo kan het regenwater beter geïnfiltreerd worden.
  • Plaats een vijver of kuil in je tuin; het opgevangen water in de vijver verdampt, of je kunt het hergebruiken om je planten water te geven. Het water in de kuil trekt langzaam de grond in. 
  • Voer het water af naar een regenton of schutting die daarvoor bestemd is en hergebruik het regenwater.

Door het hergebruiken van regenwater bespaar je wel 50% op je kraanwaterverbruik. Je kunt het regenwater gebruiken voor tuinberegening of voor voorzieningen in huis, zoals toiletten, wastafels en wasmachine.

Kachel-Haard

Reacties zijn gesloten.